Autocheck – Η νέα έρευνα

Ποιοι βγήκαν και ποιοι μπήκαν στα «κόκκινα» Οι νέες μάρκες που μπήκαν στην έρευνα. Ποια μάρκα έχασε 42% σε ένα μήνα και ποια κέρδισε 10% και μπήκε ψηλά, στα πράσινα.

Η έρευνα του Autocheck καταγράφει το πόσο ευχαριστημένοι αισθάνονται οι καταναλωτές, από το αυτοκίνητο τους. Βλάβες, τιμές service, διαθεσιμότητα και τιμές ανταλλακτικών και κυρίως συμπεριφορές αντιπροσωπειών …μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, είναι τα θέματα που επιβραβεύουν, ή κοκκινίζουν, αντίστοιχα οι καταναλωτές.

Αυτό σκεφτείτε το λίγο, είναι και το σημαντικότερο για ένα αυτοκίνητο (και όχι μόνο). Ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας; Μας απογοήτευσε; Η μήπως είναι τόσο καλό, που αισθανόμαστε την ανάγκη να το επιβραβεύσουμε ή …να του γράψουμε και ποίημα; (έγινε και αυτό, από έναν αναγνώστη μας!)

Η πρώτη φάση της έρευνας – οι 400 πρώτες αναφορές – ήταν ιδιαίτερα σημαντική φάση.
Μετά την δημοσίευση της έρευνας, είχαμε εκατοντάδες σχόλια αναγνωστών που συμφωνούσαν, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, με τα αποτελέσματα της έρευνας. Ταυτόχρονα η έρευνα μπήκε στην 2η φάση, όπου οι καταναλωτές συμμετείχαν στην έρευνα, έχοντας δει πλέον τα αρχικά αποτελέσματα.

Στην 2η αυτή φάση οι αναφορές σας ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας. Τα αποτελέσματα που ακολουθούν βγήκανε από 935 αναφορές, που ελέγξαμε προσεκτικά.
Οι αναγνώστες του Auto Τρίτη πρασίνισαν με μία, δύο ή τρεις μπαλίτσες (θετικά σχόλια) ή κοκκίνισαν με μία, δύο ή τρεις μπαλίτσες (αρνητικά σχόλια), τα αυτοκίνητα τους.
Μια μάρκα που εμφανίζεται 100% πράσινη, είναι επειδή είχε μόνο πράσινες «μπαλίτσες». Μία που εμφανίζεται κόκκινη στο 45% είναι γιατί μόνο το 45% από τις «μπαλίτσες» που συγκέντρωσε ήταν πράσινες, ενώ οι υπόλοιπες ήταν κόκκινες. Είχε δηλαδή περισσότερες κόκκινες.

Τα αποτελέσματα είναι και αυτό το μήνα εντυπωσιακά.

Διάγραμμα από τα αποτελέσματα της έρευνας.

Διάγραμμα από τα αποτελέσματα της έρευνας.

– Οι πράσινες μάρκες (όσες συγκέντρωσαν πάνω από 85%) έγιναν 13 καθώς Chevrolet και Subaru μπήκαν στην έρευνα και πήγανε στα πράσινα, ενώ και η Alfa Romeo πήρε 10% και μπήκε στα πράσινα.

Έτσι:
– Iαπωνία, Κορέα, Ford και Alfa Romeo είναι οι πράσινες μάρκες.
– Στα κόκκινα η VW, αλλά και BMW που έχασε 42% και από το 83% βρέθηκε στο 41%, αλλά και η Smart που μπήκε στην έρευνα.
Mazda και Hyundai χάσανε την πρωτιά, καθώς απέκτησαν και κόκκινη «μπαλίτσα».
– Στα μεγάλα πορτοφόλια προηγείται η Mercedes με 81%, ακολουθεί η Audi με 65% και η BMW στα κόκκινα με 41%. Στην κατηγορία αυτή τα πράγματα είναι δύσκολα για τις μάρκες, αφού οι αγοραστές τους –δικαίως- έχουν πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις. Βάζουν λοιπόν στα κόκκινα την μάρκα τους για λόγους, που δεν φαίνονται να ενοχλούν τους ιδιοκτήτες των άλλων μαρκών.
– Στους Ευρωπαίους οι Ιταλοί προηγούνται με 86%, είναι δηλαδή στην πράσινη ζώνη, ενώ ακολουθούν οι Γάλλοι με 67% και οι Γερμανοί με 61% στην κίτρινη ζώνη.
– Η VW έμεινε στα κόκκινα, αλλά φαίνεται αποφασισμένη να βελτιώσει την θέση της, καθώς ξεκίνησε μεγάλη καμπάνια για τις after sales υπηρεσίες της, με πολύ φθηνότερες τιμές για τα service, αλλά και νέες υπηρεσίες για τους πελάτες της. Φαίνεται ότι έλαβε το μήνυμα που στείλατε, μέσω της έρευνας Autocheck του Auto Τρίτη.

Αυτό είναι ίσως και το σημαντικότερο για μας, όσες εταιρείες είναι πραγματικά έξυπνες, θα αντιδράσουν άμεσα προς όφελος του καταναλωτή, που θα δει καλύτερες και φτηνότερες υπηρεσίες τώρα που βρήκε τρόπο, μέσω τουAutocheck να εκφράσει τα παραπονά του. Ελπίζουμε να δούμε γρήγορα αντίστοιχες ενέργειες και από την BMWπου οι κάτοχοι της την οδήγησαν πολύ χαμηλά, αλλά και από την Honda, όπου παρόλο ότι οι κάτοχοι της την κατατάσσουν στα πράσινα, ταυτόχρονα γκρινιάζουν για τις after sales υπηρεσίες της (σχετικό σχόλιο, ήρθε πρώτο σε κόκκινα likes, των αναγνωστών).

Εξαιρέσαμε την Volvo από την 2η φάση της έρευνας. Στις πρώτες 400 αναφορές ήταν μία από τις τρεις κόκκινες μάρκες με 46%. Αμέσως μετά την δημοσίευση της έρευνας, ακολούθησε μια βροχή πράσινων αναφορών, που το σύστημα ελέγχου της έρευνας ξεχώρισε αμέσως σαν ύποπτες, καθώς όλες είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: ήταν μικρά διαφημιστικά σποτς για την Volvo. Καμμία σχέση με την λογική που έχουν οι υπόλοιπες 920 αναφορές. Ζητήσαμε λοιπόν από την Volvo Hellas να μας επιβεβαιώσει ότι οι αναφορές αυτές δεν προέρχονται από ανθρώπους που έχουν επαγγελματική σχέση με τον χώρο του αυτοκινήτου, ούτε από συγγενείς τους, όπως σαφώς καθορίζουν οι προϋποθέσεις συμμετοχής στην έρευνα. Δεν πήραμε καμμία απάντηση.

Ζητάμε συγγνώμη από όποιον κάτοχο της Volvo εξαιρέσαμε την αναφορά του, για τους λόγους που αναλύσαμε παραπάνω, αλλά οι προϋποθέσεις συμμετοχής στην έρευνα, σαφώς τονίζουν, ότι για ευνόητους λόγους, δεν μπορούν να μετέχουν άτομα που σχετίζονται με την αγορά αυτοκινήτου, ούτε και συγγενείς τους.

Η εκτίμηση μας είναι ότι οι πραγματικές αναφορές θα άφηναν την Volvo στα κόκκινα. Ο λόγος είναι ότι τα Volvo είναι Ford προηγούμενης γενιάς, άρα θα μπορούσαν και αυτά να είναι στο 85%. Οι κάτοχοι τους όμως, τα αγόρασαν πολύ ακριβότερα από τα αντίστοιχα Ford, άρα θα τα κρίνουν με την λογική που «κρίνουν τα μεγάλα πορτοφόλια» (όπως αναλύσαμε σε προηγούμενη παράγραφο), όπου το παραμικρό λάθος κοστίζει.

Πηγή: Autotriti