Right to Repair

We can take a look under the hood

Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα για να προστατεύσει τα δικαιώματα των καταναλωτών και να ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην αγορά του αυτοκινήτου, είχε θεσπίσει από το 2002 τον κανονισμό 1400/2002 με σαφείς οδηγίες για την απελευθέρωση του τρόπου διανομής και επισκευής οχημάτων.

Maintenance-Mechanic

Ο κανονισμός αυτός, εμπλουτίστηκε και ανανεώθηκε το 2010 με την έκδοση του κανονισμού 461/2010.
Μεταξύ άλλων, ο νέος κανονισμός ορίζει ξεκάθαρα ότι η επισκευή ενός αυτοκινήτου σε ένα ελεύθερο συνεργείο, δεν ακυρώνει την εγγύηση που παρέχεται από τον κατασκευαστή του οχήματος, εφόσον το συνεργείο έχει επισκευάσει το αυτοκίνητο σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του αυτοκινήτου και έχει χρησιμοποιήσει ανταλλακτικά πρώτης τοποθέτησης ή εφάμιλλης ποιότητας.

Επιπλέον, με την αναθεώρηση των προδιαγραφών Euro5 κατοχυρώνονται τα δικαιώματα του ανεξάρτητου Aftermarket στην πληροφόρηση που απαιτείται, για την επισκευή των σύγχρονων οχημάτων.
Για περισσότερες πληροφορίες, κάντε κλικ στο http://www.yes2euro5.eu/page.asp

Η εταιρεία μας έχει πρωταγωνιστήσει στην ενημέρωση του κοινού και των πελατών μας παρέχοντας ενημέρωση και έντυπο υλικό για όλους τους εμπλεκόμενους στα πλαίσια της καμπάνιας Right to Repair Campaign.
Για περισσότερες διευκρινίσεις, κάντε κλικ στο http://www.r2rc.eu

Διαγνωστικός Έλεγχος

Φροντίζουμε για το αυτοκίνητο σας

engine_check

Στην σημερινή εποχή, τα περισσότερα αυτ-οκίνητα ελέγχονται από εγκεφάλους. Οι εγχυτήρες, τα μπουζί, το τιμόνι και πολλά άλλα εξαρτήματα καθοδηγούνται από υπολογιστικές μονάδες πάνω στο όχημα σας.

Αν στο όχημα σας κάτι δε πάει καλά, οι εγκέφαλοι του θα σας ενημερώσουν για το πρόβλημα. Σε αυτή την περίπτωση θα ενεργοποιήσουν στο πίνακα οργάνων του οχήματος σας κάποιο αντίστοιχο λαμπάκι που θα σας ενημερώσει άμεσα το πρόβλημα. Τέτοιου είδους λαμπάκια είναι για τα συστήματα του ABS, Αερόσακου, Ελέγχου Κινητήρα και πολλά άλλα.

Μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να αγνοούν το λαμπάκι Ελέγχου Κινητήρα και μερικοί προσπαθούν να το απενεργοποιήσουν χωρίς να διορθώσουν το πραγματικό πρόβλημα κάτι το οποίο το μόνο που θα έκανε είναι να δημιουργήσουν μια πιο δαπανηρή κατάσταση.

Το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε σε περίπτωση που ανάψει κάποιο λαμπάκι στο όχημα σας, είναι να έρθετε στο συνεργείο μας.

Με την χρήση τελευταίας τεχνολογίας διαγνωστικού εξοπλισμού, μπορούμε να αναγνωρίσουμε πιο ακριβώς εξάρτημα του οχήματος χρειάζεται επέμβαση. Μόλις καθοριστεί το πρόβλημα, προσεκτικά το αναλύουμε μαζί σας και σας ενημερώνουμε για το κόστος.

Μαζί μας δεν θα έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις και θα ξέρεται πάντα για το τι ακριβώς πρέπει να γίνει στο όχημα σας.

Οι εργασίες που κάνουμε στο όχημα σας, γίνονται τηρώντας τα υψηλότερα πρότυπα έχοντας παρακολουθήσει σεμινάρια για τις τελευταίες εξελίξεις στα αυτοκίνητα.

Οποιοδήποτε και να είναι το πρόβλημα στο όχημα σας, αρκεί μόνο να μας επισκεφτείτε.

Ελαστικά Αυτοκινήτων

Φροντίζουμε για τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας

Τα ελαστικά παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου και στην ασφαλή οδήγηση. Αποτελούν τη μοναδική επαφή του αυτοκινήτου με το δρόμο. Ως εκ τούτου, ο έλεγχος για την καλή τους κατάσταση και τη σωστή τους πίεση, έχουν πρωταρχική σημασία.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αλλαγή ελαστικών πρέπει να γίνεται κάθε 3,5-4 χρόνια ή κάθε 35.000-40.000 χιλιόμετρα. Δεν έχει σημασία αν έχετε ξεπεράσει το όριο των χιλιομέτρων σε μικρότερο χρονικό διάστημα ή, αντίστροφα, αν δεν έχετε διανύσει τόσα χιλιόμετρα μέσα σε τέσσερα χρόνια. Είτε στην μια είτε στην άλλη περίπτωση, θα πρέπει να αλλάξετε τα λάστιχά σας.
Αν δεν έχετε σημειώσει πότε έγινε η τελευταία αλλαγή ή δεν γνωρίζετε πόσα χιλιόμετρα έχουν περάσει από αυτή, τότε πρέπει να ελέγξετε τον δείκτη φθοράς τους. Ονομάζεται TWI (Tread Wear Indicator), βρίσκεται στο εσωτερικό των ελαστικών και από εκεί μπορούμε να καταλάβουμε αν χρειάζονται ή όχι αλλαγή. Συνήθως επάνω στο λάστιχο υπάρχουν τα γράμματα αυτά (TWI) ή ένα βέλος. Όταν είτε το ένα είτε το άλλο σβηστεί, τότε το πάχος του ελαστικού έχει φτάσει το 1,6 χιλιοστό και πρέπει να αλλαχθεί. Για λόγους ασφαλείας, καλό θα ήταν τα ελαστικά να αλλάζονται όταν το πάχος του πέλματος φτάνει τα τρία χιλιοστά.
Προτού πάρετε την απόφαση να αγοράσετε καινούρια ελαστικά, μπορείτε να ελέγξετε εξωτερικά το ελαστικό για μικροτραυματισμούς, σχισίματα, φουσκώματα ή αλλαγή χρώματος. Κατά τη διάρκεια της οδήγησης, ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να δημιουργήσει υποψίες είναι η συχνή ενεργοποίηση των συστημάτων ABS και αντισπίν χωρίς λόγο. Αυτό συμβαίνει επειδή το ελαστικό έχει χάσει τις αρχικές του ιδιότητες και γλιστρά πιο εύκολα στον δρόμο, μειώνοντας την ασφάλεια για τον οδηγό.

Χρήσιμες συμβουλές στην επιλογή ελαστικών

Πρώτον, καλό θα ήταν να προσέξετε τα ελαστικά που επιλέγετε να είναι επώνυμα. Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτό εξασφαλίζει μέχρι ένα σημείο την ποιότητά τους. Αν επιλέξετε ένα ελαστικό άγνωστης προελεύσεως, δεν μπορείτε να γνωρίζετε την ποιότητα ούτε τη τεχνογνωσία που έχουν ληφθεί υπόψη κατά τη κατασκευή τους, ενώ και οι υπηρεσίες service ίσως σας δυσκολέψουν.
Δεύτερον, φροντίστε να φέρουν την πιστοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ελεγχθεί από την υπεύθυνη επιτροπή και ότι τηρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές. Επίσης, δίπλα από το σύμβολο “Ε” μπορείτε να μάθετε και από ποια χώρα έχει παρασκευαστεί ή τουλάχιστον ελεγχθεί το κάθε ελαστικό.
Τρίτον, να ελέγχετε πάντα την ημερομηνία κατασκευής του ελαστικού. Το να βρείτε ένα πολύ “φρέσκο” ελαστικό είναι αρκετά δύσκολο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε τα λάστιχά σας. Προσπαθήστε τα λάστιχα που επιλέγετε να μην είναι μεγαλύτερα της τριετίας. Και αυτός ο κανόνας δεν είναι βέβαια απόλυτος, αφού σημαντικός παράγοντας είναι και το μέρος που φυλάσσονται.
Τέταρτον, να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να περιμένετε τα πρωτοβρόχια για να αλλάξετε λάστιχα. Αυτή είναι μια άποψη που υπάρχει, αλλά δεν είναι απόλυτα σωστή. Δεν κινδυνεύουμε μόνο από τη βροχή, αλλά και από τη ζέστη, αφού οι αυξημένες θερμοκρασίες “ξεραίνουν” το λάστιχο, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πρόσφυση. Επομένως αν η αλλαγή των ελαστικών πρέπει να γίνει, π.χ. την Άνοιξη, μην την αναβάλλετε.
Τέλος, όταν πια τοποθετήσετε τα νέα λάστιχα στο αυτοκίνητο, είναι καλό να προσέχετε ιδιαίτερα για τα πρώτα 300 χιλιόμετρα, καθώς χρειάζονται χρόνο για να “στρώσουν”. Τότε μάλιστα ή μετά από τρεις ώρες οδήγησης, σκόπιμο θα ήταν να ελέγξετε και τα μπουλόνια, μη τυχόν και δεν έχουν σφιχτεί όσο θα έπρεπε.

 

tyresΤι πρέπει να κάνουμε για να τα συντηρούμε;
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι, στην προσπάθειά τους να συντηρήσουν τα ελαστικά τους για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι δυνατό, πολλές φορές βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του αυτοκινήτου τους και τη δική τους. Είναι αντιληπτό ότι ο καθένας θέλει να εξοικονομήσει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί, όμως, σε τέτοιες περιπτώσεις το οικονομικό κόστος έρχεται σε δεύτερη μοίρα.
Υπάρχουν, φυσικά, πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να διασφαλίσουμε την καλύτερη απόδοση των ελαστικών και κατ’ επέκταση του οχήματός μας.
Συγκεκριμένα, πρέπει να ελέγχουμε την πίεσή τους, να προσέχουμε για τυχόν σχισίματα και να αλλάζουμε τη θέση τους. Άλλωστε, ο κανόνας λέει πως αν προσέχουμε ελαστικά, αναρτήσεις και κάνουμε τα σέρβις που χρειάζονται, τότε μπορούμε να συντηρήσουμε το αυτοκίνητό μας για περισσότερα από δέκα χρόνια.
Τα λάστιχα των αυτοκινήτων είναι φουσκωμένα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Σε περίπτωση που χάσουν αέρα ή υπάρχει περισσότερος από αυτόν που πρέπει, τότε το όχημα δεν έχει την καλύτερη δυνατή πρόσφυση, ούτε τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση. Επίσης, τα ελαστικά με μικρότερη πίεση φθείρονται πιο εύκολα, ενώ τα παραφουσκωμένα δεν είναι εξίσου σταθερά.
Ο κατασκευαστής δίνει δύο τιμές πίεσης, μια χωρίς και μια με φορτίο. Και τις δύο μπορείτε να τις βρείτε στο βιβλίο του κατασκευαστή ή στη τάπα βενζίνης ή στο ντουλαπάκι του συνοδηγού. Και τα τέσσερα λάστιχα θα πρέπει να έχουν την ίδια πίεση, γι’ αυτό καλό θα ήταν να ελέγχονται αρκετά συχνά.
Ο μόνος λόγος για να έχετε διαφορετική πίεση είναι το όχημα να παρουσιάζει τα φαινόμενα υπερστροφής και υποστροφής. Στην πρώτη περίπτωση οι πίσω τροχοί γλιστρούν προς το εξωτερικό της στροφής, ενώ στην δεύτερη η πρόσφυση χάνεται στους μπροστινούς τροχούς. Εάν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, καλό θα ήταν τα πίσω λάστιχα να είναι περισσότερο φουσκωμένα από τα μπροστινά (υπερστροφή) και το αντίστροφο (υποστροφή).
Το σωστότερο είναι ο έλεγχος της πίεσης να πραγματοποιείται κάθε ένα με ενάμισι μήνα και μόνο όταν τα λάστιχα είναι κρύα. Σίγουρα, θα πρέπει να την ελέγχετε και πριν από μεγάλα ταξίδια.

 

Λιπαντικά

Λιπαντικά για όλες τις λύσεις

H MOTOREX ψηφίστηκε το 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 και 2016 ως ο καλύτερος κατασκευαστής λιπαντικών στην Ελβετία. Για περισσότερο από 100 χρόνια, κατασκευάζει λιπαντικά υψηλής ποιότητας με εξειδικευμένες σειρές προϊόντων για αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, φορτηγά, εξωλέμβιους και εσωλέμβιους κινητήρες, jet-ski, snowmobile και γεωργικά μηχανήματα.

Παράγει προϊόντα τα οποία δοκιμάζονται στις πιο ακραίες συνθήκες του μηχανοκίνητου αθλητισμού και είναι χορηγός και τεχνικός συνεργάτης σε κορυφαίες ομάδες πρωταθλημάτων enduro, motocross, MotoGp αλλά και ομάδων που συμμετέχουν σε αγώνες αυτοκινήτου και φορτηγών.

Με την πείρα που αποκομίζει στις πίστες, αλλά και την συνεχή εξέλιξη των προϊόντων της σε συνεργασία με αυτοκινητοβιομηχανίες είναι σε θέση να προσφέρει λιπαντικά που μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις των σύγχρονων κινητήρων.

Στο Συνεργείο Αυτοκινήτων Κονταξάκης, θα βρείτε ολοκληρωμένη σειρά των παρακάτω προϊόντων:

  • Λιπαντικά Κινητήρων
  • Λιπαντικά Κιβωτίων Ταχυτήτων
  • Αντιψυκτικά
  • Υγρά Φρένων
  • Γράσα
  • Πρόσθετα
  • Σπρέι
  • Εξειδικευμένα προϊόντα καθαρισμού και περιποίησης

MOTOREX STAND

Τιμοκατάλογος

Εδώ μπορείτε να δείτε μερικές ενδεικτικές τιμές από τις υπηρεσίες μας!

Εδώ μπορείτε να δείτε τον Τιμοκατάλογο που ισχύει στο Συνεργείο μας. Για εργασίες που δεν βλέπετε, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Υπηρεσία Τιμή
Εργατοώρα  35,00€
Απλό Σέρβις  17,50€
Γενικό Σέρβις  70,00€
Συντήρηση Συστήματος Κλιματισμού  60,00€
Ευθυγράμμιση  35,00€
Ηλεκτρονικός Έλεγχος  25,00€

 

Στις τιμές δεν συμπεριλαμβάνεται Φ.Π.Α. 24%